De tuinenroute van Hokkaido

Liefhebbers van Japan, die menen dat de archipel te herleiden is tot zentuinen, geisja’s en manga’s, zullen waarschijnlijk verrast zijn over Hokkaido, een buitengewoon eiland. Met zijn adembenemende landschappen, die op het eerste gezicht  bijzonder vertrouwd lijken, en zijn verlaten wegen omgeven door wilde bloemen is Hokkaido een onbekend paradijs, dat je gelukkig moet  doorgronden om de veelzijdigheid ervan te kunnen waarderen.

 

Hokkaido

Afgelegen en moeilijk toegankelijke plaatsen, waar er vrijwel geen openbaar vervoer komt, hebben vaak de mooiste verrassingen in petto voor bezoekers die hun tijd willen nemen. In Hokkaido, het meest noordelijke en minst bevolkte eiland van Japan, rijden ze 90 km per uur op de snelweg – als die er al is – en tijdens de piekuren heb je dikwijls maar een tiental auto’s voor je.

De zomers zijn hier koel en droog, de winters geducht door de nabijheid van Siberië. Verwacht hier dus een verrassende flora en fauna, heel anders dan de bekende clichés die we kennen uit de rest van Japan, in dramatische en vaak spectaculaire landschappen met hoge bergen en indrukwekkende actieve vulkanen. 70% van het grondgebied is bedekt met een op het eerste gezicht Europees aandoende vegetatie, die nochtans heel specifiek en op bepaalde plaatsen zelfs endemisch is.

Dat maakt deze wonderlijke biotoop trouwens net zo charmant: een vertrouwde verpakking met een werkelijk unieke inhoud. Wat de bloemen betreft, voelen we ons hier op ons gemak, maar we worden voortdurend verrast door de manier waarop de Japanners de ruimte vorm geven met dingen die elders niet te vinden zijn. Je herkent wellicht een grote hoeveelheid Amerikaanse Echinacea’s, maar voelt je tegelijk in de war door de manier waarop die bloemen zich aan de horizon uitstrekken in een panorama dat niet zou misstaan in The Lord of the Rings. Hokkaido is ronduit prachtig!

Meer weten over deze tuinenroute? We vertellen er alles over in de laatste Eden Magazine!