MAGAZINE

BLOG

AGENDA

TUIN DECO

ABONNEREN

Inhoud van onze huidige editie nr 61

 

OP REIS

 

De tuinen van de Rivièra

 

Tussen de geurige parfumstad Grasse en het lieftallige Menton ligt de streek van de Mediterrannée bezaaid met bekoorlijke paleizen en tuinen. Tijdens het ‘Festival des Jardins de la Côte d’Azur’, een initiatief van het departement Alpes-Maritimes, kreeg ik in april de kans om kennis te maken met enkele van deze plantenparadijzen, parels van tuinen die de lof zingen op weelde en schoonheid

 

POTTEN

 

DOMANI, prachtig vakmanschap

 

Het Belgische bedrijf Domani vervaardigt reeds meer dan vijfentwintig jaar hoogwaardige potten, bakken, vazen en kommen voor binnen en buiten, groot en klein.

Het assortiment is enorm divers.

De gemene deler?

Alles wordt met groot vakmanschap en passie gemaakt.

 

PLANT IN DE KIJKER

 

Iris sibirica

 

Het smalle blad is de hele zomer door decoratief en de sierlijke, fijn geaderde bloemen lijken wel vlinders.

We kijken hier naar de mooiste cultivars van de Siberische lis, de nieuwste ontwikkelingen in het sortiment hoe deze ‘Siberians’ fraai te combineren in de tuin.

 

DOOP VAN DE ROOS

 

‘Mieke Vanlommel’,

tijdens de 25ste editie van de Tuindagen van Kasteel Hex

 

De doop van een roos is altijd een evenement in het tuinwereldje.

En als die verfijnde bloem op een uitzonderlijke plek ook nog enkele bekende namen bij elkaar brengt, gaat zoiets zeker niet ongemerkt voorbij.

KWEKER VAN EDEN

Marcel de Wagt

Aan de rand van het Nederlandse Limburgse dorp Ven-

Zelderheide (gemeente Gennep), niet ver van Nijmegen, Venlo en Kleve, verscholen achter beukenhagen, ligt de kwekerij van Marcel de Wagt waar hij zijn opvallende vaste planten kweekt. Alles ademt hier liefde voor vaste planten. In de voorbije jaren kon je er ook terecht voor rozen, clematissen en heesters die hij inkocht, maar dat is sinds kort helemaal van de baan. Marcel gaat weer terug naar z’n roots: zijn eerste liefde het zelf kweken. Vanaf nu verkoopt hij alleen nog maar planten die, van het begin tot het eind, door zijn handen zijn gegaan. Planten waar hij helemaal achter staat, die sterk en duurzaam zijn, en die het goed doen in de tuin.

 

VERLICHTING

 

Kunstenaar Jean-Philippe Weimer

 

Licht brengen in de tuin is een kunst die vaardigheid, gevoeligheid, een vleugje emotie en veel knowhow vergt.

We luisteren naar een gepassioneerd ontwerper.

De manier waarop hij de nacht sublimeert, laat niemand onverschillig. Hij laat de tuin twee levens leiden.

 

TUIN VAN EDEN

 

Tuinparel in Kerfouler - Bretagne

 

De noordkust van Bretagne heeft met haar pittoreske reliëf en gelijkmatige klimaat al heel lang een grote aantrekkingskracht op tuinliefhebbers.

Die komen een beetje van overal, maar meestal wel uit Frankrijk zelf. Maar ook een Nederlands echtpaar met een zwak voor deze streek legde hier een aantal onverwachte

tuinen aan, die heel wat inspiratie bieden.

 

TUIN OP HET BORD

 

Maanzaadpapaver

 

Waar ligt de grens tussen sier- en nutsplanten, tussen kruiden, bloemen en groenten, tussen mooi en eetbaar.

Mag je niet volop genieten van een appelboom in bloei of een veld vol graan. Of van opvallende bloemen met een onverwachte oogst aan eetbare zaden?

Kunnen ‘verleidelijk mooi’ en ‘functioneel eetbaar’ in harmonie samen groeien?

Wat dacht je van papavers?

 

OP ONTDEKKING

 

Yorkshire & Lincolnshire - U.K.

 

In het vorige nummer van Eden namen we u mee naar het hoge noorden van Engeland. Ditmaal nog vier tuinen en landgoederen in Yorkshire en Lincolnshire. Maak kennis met een schurkengalerij, knuffelige eenhoorns, naar knoflook geurende rozen en de weldadige oase van Alison Ticehurst.

PATRIMONIUM

De renaissance tuin Villa Lante di Bagnaia

Villa Lante dankt zijn naam aan de Italiaanse familie die bijna drie eeuwen eigenaar en bewoner was (1656 - 1953).

De eerste aanleg dateert echter al uit 1514, toen kardinaal Ottaviano Riario op de beboste flanken van het Cimini gebergte bij Bagnaia een volledig ommuurd jachtdomein (barco) met jachtverblijf liet inrichten. De bisschoppen van Viterbo brachten hier graag de zomers door en verbleven in het stadspaleis. Riario’s opvolgers verfraaiden het domein met twee zomerpaleizen in een schitterende tuin, rijk aan fonteinen en andere waterwerken. Vijf eeuwen later is deze creatie onveranderd indrukwekkend mooi en zijn bezoekers het hele jaar welkom.

ARCHITECTUUR

Tuin- en bouwaannemer Marc Moris

Nevels druppelen dauw over de graslanden langs de oevers van de kronkelende Nete die het mooiste dorp van Vlaanderen koestert in een brede bocht. Her en der spiegelt de ochtendverse zon zich in de oude armen van het riviertje dat de Kempen doorkruist. Tussen het waterslot Hof van Rameyen en het kerkje van Gestel scheidt een wandelpad de kwekerij van het erf van tuin- en bouwaannemer Marc Moris. Hier vleit de stilte zich neer in een pracht van een landschapstuin over eigenhandig opgetrokken gebouwen: schuren, loodsen en een heus kasteeltje, authentiek en zonder pretentie, maar wondermooi.

 

WATER

 

Watertuinen, een onschatbare rijkdom

 

Watertuinen zijn bij uitstek poëtisch.

Al sinds de vroegste tijden brengen zij in alle delen van onze planeet hulde aan water als bron van leven.