Inhoud van editie nr 59

 

PORTRET

 

Roy Lancaster, portret van een gelukkig man

 

Na het lezen van My Life with Plants moest ik onwillekeurig

denken aan de formulering die romanschrijver en essayist Erik Orsenna koos voor zijn beschrijving van André Le Nôtre. De omschrijving als gelukkig man past perfect bij Roy Lancaster, voor wie de plantenwereld overduidelijk een constante bron van vreugde, nieuwsgierigheid en verwondering is geweest.

 

KUNSTENARES

Tuinimpressies

 

 

De liefde voor tuinen kan vele vormen aannemen.

Valérie Pirlot brengt die passie ook tot uiting met

haar penselen.

In Engeland, in Bath, ontdekte deze Belgische kunstenares

het genoegen van schilderen “in de open lucht”,

op zoek naar het ongrijpbare geheim van het ogenblik.

FOTOGRAFEREN

Plantenportretten

De vergankelijke schoonheid van onze dierbare tuin wordt veel en vaak vastgelegd in foto’s. Het is heerlijk om later nog eens te kijken naar die prachtige opname van de bijzondere Echinacea, of naar een goed gelukte, zelfbedachte, plantencombi. Foto’s zijn ook handig om weer even het totaalbeeld van de border of de tuin te zien, want de ervaring leert dat je toch snel de details vergeet. Het is inspirerend om te lezen hoe een professional zijn mooie opnamen maakt en wat de achterliggende motivatie is. Fotograaf en publicist Gert Tabak neemt je mee op zijn zoektocht naar intrigerende detailopnamen die net iets meer hebben dan een plantenportret.

 

ZUID-IERLAND,

badend in de warme Golfstroom

 

Op het eiland van smaragd, tussen de bergen en de zee, vinden ‘tuinofielen’ zeker hun gading in een aantal tuinen

in de omgeving van Cork en Waterford.

BOOMKWEKER

Een buitengewoon sortiment, niets is wat het lijkt…

Zeldzame houtige gewassen zijn de grote liefde van Damien Devos (1976). Hij specialiseerde zich in bijzondere bomen en heesters, geschikt voor gematigde klimaatzones. Een favoriet is Magnolia. Alleen al van dit geslacht heeft hij tientallen prachtige cultivars zoals ‘Daphne’, met grote gele bloemen. “Ik groeide op met tuinen, evenals mijn ouders. Al heel jong wist ik dat ik kweker wilde worden, lekker buiten bezig zijn

met planten. Toen ik als kind een stukje grond kreeg, sloeg ik gelijk aan het scheuren en stekken. Dat viel niet altijd in goede aarde, want het waren wel de planten van mijn moeder…” Als boomkweker heeft hij het ruimschoots goed gemaakt: Fox Hill groeit en bloeit en is ontwikkeld tot een indrukwekkende collectietuin.

FOX HILL,

architecturale collectietuin

 

Damien Devos heeft als kind zijn eerste kweekervaringen

opgedaan in de tuin van zijn ouders, Fox Hill. Dit 4 hectare

grote domein ligt tegen de zuidflank van de Tiegemberg

(Anzegem, België), een sterk glooiend bosgebied op de grens van de Vlaamse Ardennen. Vanuit het huis met ruim terras is een adembenemend vergezicht op het omringende landschap en het dorp Tiegem. De zuidhelling biedt beschutting tegen koude noordenwind, zodat zelfs gevoelige plantensoorten er kunnen gedijen.

 

PLANT IN DE KIJKER

 

Dahlia’s combineren

 

Dahlia’s zijn al lang niet meer ouderwets maar juist heel gewild in de nazomer- en herfsttuin. Deze rijke en lange bloeiers zorgen maandenlang voor een overvloed aan bloemen.

Door de opvallende bloemen te combineren met eenjarigen,

herfstbloeiers en siergrassen kun je optimaal genieten

van een kleurrijk najaar.

 

TWEEJARIGEN

 

Buitenbeentjes onder de tweejarigen

 

Omwille van hun vroege bloei in het voorjaar, na het einde van een lange winter, worden de tweejarigen traditioneel altijd gecombineerd met kleurige bolgewassen.

Met of zonder de tulpen, crocusjes, enz. brengen ze echter

ook langverwachte kleur in de tuinen. Overal waar deze planten een plaats krijgen genieten niet alleen mensen hiervan, ook bijen, hommels en andere insecten vinden onverwachts een rijk gevulde tafel.

ARBORETUM

 

Het Arboretum van Kalmthout in evolutie

 

De ijverige zoektocht eind vorige eeuw naar een nieuwe conservator-directeur kreeg zijn ontknoping in januari 2000, wanneer Abraham Rammeloo die taak op zich nam.

Tijd om hem voor te stellen en dwalend door het Arboretum de balans op te maken van een ‘bewind’ van ruim 17 jaar.

 

TUIN OP DE TONG

 

Gewoon bonen Phaseolus vulgaris

 

Bonen vormen een van de oudste gecultiveerde gewassen. En ook al gebruiken we de term ‘boon’ voor een hele reeks van peulvruchten zoals tuinbonen (Vicia faba) , sojabonen

(Glycine max) en pronkbonen (Phaseolus coccineus)... toch is het de gewone boon, Phaseolus vulgaris die het hoogst scoort in populariteit en veelzijdigheid. Tijd dus voor een overzicht.

 

SAFFRAAN

 

Het rode goud van de saffraankrokus

 

De geurige stempels van Crocus sativus zijn zeldzaam en kostbaar als goud en rood als bloed – vandaar de bijnaam “het rode goud”.

De geschiedenis ervan gaat terug op een legende, die van saffraan de oudste en meest gegeerde specerij ter wereld heeft gemaakt.

 

TUIN VAN EDEN

 

Picture Perfect

 

In de West Midlands ligt een van de mooiste privétuinen

van Engeland. De creatie van John en Lesley Jenkins bij Wollerton Old Hall kan serieus wedijveren met beroemde tuinen als Sissinghurst en Great Dixter en wordt geroemd door bekende groenexperts als Chris Beardshaw

en Stephen Lacey.