Inhoud van onze editie nr 56

 

ARCHITECTUUR

 

Afrikaanse tuinen

 

De Franse tuinarchitecte Dominique Lafourcade

heeft op veel verschillende plekken heel verfijnde tuinen aangelegd, te beginnen bij de Mas des Confines in Saint-Rémy-de-Provence.

Daar heeft ze rond een zwembad ook een wonderlijke tuin

met een duidelijk Afrikaans tintje gecreëerd.

 

KWEKER VAN EDEN

 

Jan Spruyt, veredelaar van grassen en ‘vivassen’

 

De tuin van Jan en Anne Spruyt is een geslaagde combinatie van een wuivende prairie, een grote natuurlijke vijver en onder meer een puintuin. Naast honderden vaste planten, groeit er ook een uitgelezen collectie rozen.

Als kweker van vaste planten is hij een wereldwijde topper.

Zijn recente veredelingen veroveren Europa en steken zelfs de Grote Plas over, de wind in de bladeren.

 

OP REIS MET EDEN

 

De 10 inspirerende tuinen van Hampshire

 

Rond het pittoreske stadje Winchester liggen de meest romantische tuinen en landgoederen.

Cottages met rietgedekte daken, landhuizen met gemanicuurde gazons en snoeivormen, en rijen en rijen lavendelkleurig kattenkruid, witte margrieten en

ontelbare rozen. Om rozig van te worden!

 

MADE IN BELGIUM

 

Tradewinds nicheproducten

 

Tradewinds ontwikkelt en vervaardigt met behulp van hightech materiaal objecten voor het buitenleven met een vintage look. Deze ambachtelijke nicheproducten vinden hun weg naar een veeleisende klantenkring in Frankrijk, maar ook in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten.

ARGANOLIE

Argania, de legendarische levensboom

Arganolie, vermaard om zijn deugden voor de huid en zijn vreugden voor de keuken, wordt geëxtraheerd uit de vruchten van de arganboom, een perfect op zijn ecosysteem aangepaste inheemse boom die op de rode bodems in het zuidwesten van Marokko – tussen Agadir, Taroudant, Tiznit en Essaouira – een oppervlakte van meer dan 800.000 hectaren bedekt. Als spil van een traditioneel

landbouwsysteem wordt deze olie gewonnen uit de Argania Spinosa – tegelijk bosboom, fruitboom en voederplant – letterlijk en figuurlijk een ‘bron van leven’.De olie uit deze boom is de stuwende kracht voor een unieke cultuur waar men nog altijd zwerft tussen archaïsme en modernisme.

TUINONTWERPER

Janine ten Horn's inspiratie van de natuur

De natuur en allerlei cultuurvormen – van theater tot grafiek – vormen onuitputtelijke inspiratiebronnen voor tuinontwerper Janine te Horn uit Amsterdam. Een tuinontwerp is voor haar een culturele interpretatie van de natuur. Uniek in het vormgeven van tuinen vindt ze dat je werkt met levend materiaal, dat groei en verandering inhoudt; een ontwerp van haar hand is dan ook geen

eindresultaat maar het begin van een proces. Haar bijzondere manier van kijken, maar vooral ook het feit dat ze uitgaat van de elementen die al aanwezig zijn en die ze kan gebruiken in haar ontwerp, maken ons erg nieuwsgierig.

TUIN VAN EDEN

 

Stekelige schoonheden bij de Stekkentuin

We moesten even aan het idee wennen: alleen stekelige en prikkende planten bij elkaar in een border. Die zijn dus niet zonder handschoenen aan te pakken! En zou het er toch mooi uit zien? Wies Voesten van De Stekkentuin in Espel heeft, uit nood geboren, zo’n border ontworpen en naar we horen zeggen: met succes. Daar moesten wij natuurlijk meer van weten, dus togen we naar De Noordoostpolder om dit fenomeen met eigen ogen te aanschouwen. Hoe afwerend stekels ook kunnen zijn, deze kleine border heeft ons helemaal ingepakt; het is sprookjesachtig prachtig!

 

OP BEZOEK

 

Hélène en Willy Devos en hun tuinpassie

 

In het Waals-Brabantse Ohain evolueert

een door vier handen ontworpen oase van rust

in alle eenvoud mee met de tijd.

Deze keurig onderhouden tuin leeft zijn eigen leven !

 

KWEKER VAN EDEN

 

Bos- en schaduwplanten bij de Warande

 

In de Achterhoek, een lommerrijke streek boven Arnhem (Nederland), ligt de 5000 m² grote bostuin van De Warande. Hier tuinieren Jan Willem Overmars en Toto Lee.

Ze ontdekten hun beider liefde voor de natuur, toen ze elkaar - reislustig als ze zijn – ontmoetten in de binnenlanden van Australië. Zo kwam het dat ze besloten

familiebedrijf De Warande voort te zetten, waarvan ze sinds 2000 eigenaar zijn.

TUIN OP DE TONG

 

De hoge voedingswaarde van pronkbonen

 

2016 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht. Erwten en bonen in al hun variatie verdienen volgens de FAO meer aandacht vanwege hun hoge voedingswaarde, hun grote diversiteit en aanpassingsvermogen én voor de wijze waarop ze de grond ‘verbeteren‘ tijdens hun groei door stikstof uit de lucht vast te leggen op hun wortels. Maar waar begin je wanneer je op zoek gaat naar een peulvrucht die je grond verbeterd, met een aanbod dat zo groot en divers is?

ARCHITECTUUR

Lancelot 'Capability' Brown

 

Lancelot ‘Capability’ Brown werd driehonderd jaar geleden geboren en dat wordt dit jaar groots gevierd aan de overkant van Het Kanaal. Brown is de grondlegger van de Engelse landschapsstijl en creëerde enorme parken bij dito landhuizen. Zijn ‘natuurlijke’ stijl was in de achttiende eeuw revolutionair in vergelijking met de toen dominerende formele tuinaanleg, zoals die van Versailles. Anno 2016 kun je je wel afvragen hoe natuurlijk het is om een meer of twee te laten aanleggen en zelfs complete dorpen te verplaatsen.

ZWEMVIJVERS

Dariusz Bogacz, glashelder over zwemvijvers

Het avontuur met de koi- en zwemvijvers begon voor de eigenaar van Aqua 4 Life een slordige 25 jaar geleden. Met een groot enthousiasme en dito betrokkenheid met de natuur begon hij te werken in één van de grootste vijvercentra van België. Hij werd er snel werkleider. Omdat hij zijn ideeën omtrent vijvers zelf wenste aan te scherpen en te ontwikkelen, besloot Dariusz een eigen bedrijf op te richten. Klanten waardeerden zijn kennis en inzet. De professionele aanpak van het begin van het werk tot de afwerking van de vijvers en de tuin leidde snel tot uiterst tevreden klanten die ondertussen reeds vele jaren genieten van het kristalheldere water.