Inhoud van onze huidige editie nr 55

PLANT IN DE KIJKER

Lentekleuren op een hoog niveau

Struiken en bomen zijn de ruggengraat van onze tuinen.

Voor Sietske Metz en Micha Wieland van Kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord is het zelfs veel meer dan dat; het is hun leven en hun liefde.

Ze kweken al 15 jaar lang op traditionele wijze, gewone en zeer bijzondere, tuinplanten met een houtige structuur. En dat is niet onopgemerkt gebleven; de belangstelling voor hun prachtige materiaal is inmiddels de landsgrenzen van Europa voorbij.

Hoog tijd voor ons om eens een kijkje te nemen in het noorden van Nederland.

POWER FLOWER

 

Missoni zet de bloemetjes buiten

 

Floral Galaxy, Anemones Dream en Oriental Garden.

Zo luiden de namen van enkele van de nieuwe home collecties van het beroemde Italiaanse mode- en designhuis Missoni. Het hechte familiebedrijf laat zich graag inspireren door de natuur, door bloemen en planten.

 

doop van een roos

 

Een nieuwe roos op het kasteel Hex

 

Op het kasteel Hex in de Limburgse gemeente Heks-Heers gaat de geboorte van een roos nooit onopgemerkt voorbij. Vooral wanneer die de charmante naam van de kasteelvrouw draagt:

R. ‘Stéphanie d’Ursel’

 

TUINEN VAN EDEN

 

En als het Aards Paradijs nu eens in Perzië lag?

 

Van Perzië tot Iran – op ontdekkingsreis naar zo’n 3000 jaar geschiedenis van de tuinkunst.

En naar enkele grootse tuinen die tot het werelderfgoed van de mensheid behoren

VLINDERSTRUIK

 

BIOLOGISCHE KWEKERIJ ‘DEPENDENS’, BENNEKOM (NEDERLAND) : Collectiehouder Buddleja

 

Vlinderstruik (Buddleja) is een bekende tuinheester, maar minder bekend is de omvang van het plantengeslacht.

Het komt vooral voor in oostelijk Azië en telt circa 100 soorten. In cultuur gaat het merendeels om cultivars, in mindere mate om soorten. Het sortiment bestaat vooral uit kruisingen van met name Buddleja davidii. Deze variabele soort hoort thuis in Centraal en West China.

Maak kennis met bekende en onbekende Buddleja’s, het zijn prachtige borderplanten!

KWEKER VAN EDEN

 

Marie Fripiat, wild en wijs

 

Haar onweerstaanbare stem weergalmt in de ruïnes van de Abdij van Villers… Marie Fripiat - musicienne, kruidenverkoopster, plantenkenner – is een boeiende dame

én de drijvende kracht achter interessante workshops over geneeskrachtige en wilde planten.

Dat is haar manier om ons dagelijks leven mooier te maken

en zij laat geen gelegenheid voorbijgaan om ieder van ons elk moment weer te verbazen.

URBANISME

Singapore, waar de stad één grote tuin is

ca. 700 km² grote stadstaat die - letterlijk dan - geen kant meer uit kan, hoewel het zo is dat er iedere dag een stukje land op de zee wordt gewonnen. Eén grote stad met weinig natuurlijke rijkdommen en met een multiculturele bevolking

die zich niet makkelijk laat besturen. En toch kent de ‘vierde draak van Azië’ een buitensporige welvaart met een koopkracht die enkel door Luxemburg en Qatar overvleugeld wordt. Maar vandaag de dag staat de stad open voor buitenlandse invloeden en werkt zij als een magneet op de grootste creatieve breinen van onze planeet.

En inzake milieubeheer toont zij ons de weg naar nieuwe en … groenere horizonten

 

ONZE REIS

 

Uitzonderlijke reis naar Singapore en naar Angkor

 

februari 2017

Twee gidsen vergezellen u, ieder van hen een specialist in zijn vakgebied: Francis Peeters, historicus in Aziatische kunst en verslaggever bij de uitzendingen van ‘Jardins & Loisirs’ op de RTBF. Guy Vandersande, directeur botanica in Pairi Daiza.

VUUR EN VLAM

Lofrede op de kleur

Over kleur kan men urenlang palaveren en debatteren. Iedereen heeft er zijn eigen mening over: de theoreticus, de stylist, de meid van Meneer Pastoor… En alle meningen lopen uiteen omdat smaken, behoeften, wensen, ervaringen… nou eenmaal verschillen. En toch is ‘kleur’ niets reëels, niets tastbaars. Alleen maar een illusie. Het is gewijzigd licht, zonder vaste vorm en per definitie dus ook zonder stabiliteit. De definitie van elke kleur is puur theoretisch want naargelang de omgeving of omstandigheden veranderen zal ook de waarneming anders worden.

PORTRET ROZENVEREDELAAR

 

Een sprookje van duizend en één rozen

 

Hij is een minzame man vol kwinkslagen

die voortdurend in zijn baard lijkt te lachen en nooit op zijn mond valt. Toch heeft het leven hem niet gespaard van de ergste pijn. Hij kent het leven en de rozenstruiken aan hun stekels, de rozen aan hun geur en kleur.

De marktkramer van weleer zag een gat in de markt

en werd een rozenkweker van naam en faam.

André Casteels teelt duizenden rozen in pot

en volgt daarbij de nieuwste ontwikkelingen op de voet.