Inhoud van editie nr 54

TUIN VAN EDEN

Villa Gamberaia, parel in het Florentijnse landschap

Een wandeling door de tuinen van Villa Gamberaia is genieten van ingetogen schoonheid in een oase van rust.

De compositie van villa en tuinen in de landschappelijke omgeving is geraffineerd en geheel volgens het ideaalbeeld van de 17e eeuw. Vanuit het dorp Settignano voert een smalle weg naar een metalen hek, waar achter een oprij-laan zichtbaar is met een glimp van de villa. Pas tijdens een rondgang manifesteren zich de tuinen in hun volle glorie. Adembenemend zijn de vergezichten op de domkoepel van Florence en over de vallei van de Arno, die door de stad stroomt. Gamberaia is privébezit, maar bezoekers zijn welkom in de tuinen van deze historische parel.

ONZE TUINKEUZE

 

Op weg naar de tuinen van Lazio

 

Al meer dan 400 jaar lang maakt de echte liefhebber van kunst en tuinen vroeg of laat zijn droomreis naar Italië.

Op ontdekkingstocht naar Rome en omgeving waar historische pareltjes en eigentijdse realisaties elkaar vinden

 

ARCHITECTUUR

 

De nieuwe wildernis van Piet Oudolf

 

De Nederlandse tuin- en landschapontwerper Piet Oudolf is een meester in het aanleggen van schilderachtige, natuurlijke tuinen.

Zijn creaties worden wereldwijd gewaardeerd.

Het begon allemaal met zijn eigen tuin en kwekerij in het Gelderse Hummelo.

 

KUNST

 

Papierkunstenaar Guy Leclef

 

of

"het nieuwe leven van een magazine"

 

TUINIER VAN EDEN

 

De ziel van de verzamelaar BARON PALICK VAN HÖVELL

 

«Orde is een genoegen van het verstand, wanorde is het genot van de fantasie».

Dit citaat van dichter Paul Claudel is prima van toepassing op de wondere plantenwereld van Palick van Hövell, tuinarchitect en verwoed liefhebber van zeldzame struiken en verzamelplanten.

TUINTIPS

 

De Schoonheid van Zaaddozen

 

Zaaddozen zijn er in soorten en maten. Het zijn de kraamkamers vol nieuw leven. Ze kunnen prachtige, soms haast mathematische of wellustige vormen hebben en inspireren kunstenaars, fotografen, en natuurlijk ons tuiniers al eeuwen lang. Ze zijn soms zo geraffineerd ontworpen dat een architect er gemakkelijk jaloers op zou kunnen worden. Deze serie, bijna kunstzinnige, detailfoto’s doen zeer recht aan de schoonheid van die vormen.

TUIN OP HET BORD

 

Wintergroenten

 

De winter is niet saai, kleur- of smaakloos. Met wat extra aandacht is er ook diep in de winter een schitterend aanbod uit je eigen moestuin.

Wanneer je dit aanbod nog aanvult met kleurrijke aardappels, wortelen, bieten, rapen, gedoogde bonen en andere wortelgewassen, dan kun je ook in het koudste seizoen elke dag opnieuw genieten van je eigen oogst en van een bonte biodiversiteit.

 

ROZEN

 

De rozen van Arabia Felix

 

In het sultanaat Oman, vanaf maart tot begin mei, kleuren de terrasculturen van Djabal Achdar bleekrood en vullen subtiele geuren de berglucht.

Dan bloeien immers de Damascusrozen en is men in de hooggelegen bergdorpjes druk in de weer met het distilleren van het kostbare rozenwater.

 

KWEKER

 

Een tuin die u in vuur en vlam zet.

 

In het noorden van Frankrijk, niet ver van Lille (Rijsel),

bezoeken we de wondere wereld van Benoît Destiné,

de vrucht van een passie die hem al van kindsbeen af bezielt.

Hier spelen natuur en planten de hoofdrol.

ARCHITECTUUR

 

De kloostertuin van Zevenkerken

Een tuin vol symboliek

 

De tuin binnen de kloostergangen van de nieuwe, in 1900 opgetrokken, Sint-Andriesabdij van Zevenkerken is nu, anno 2015, twaalf jaar jong. Tuinarchitect Michael de Villegas ontwierp deze intieme tuin vol symboliek en Brigitte de Villenfagne stoffeerde de tuin met wit bloeiende planten, en bomen, struiken en vaste planten die bij voorkeur een groen wit gepanacheerd blad dragen. Zo wijdden ze beiden de tuin aan de zuiverheid van het kloosterleven.

 

BOMEN

 

Boven en onder de boomgrens

 

Ze leerden elkaar op grote hoogte kennen, ver boven de boomgrens, waar de wereld ruw is en de natuur een uitdaging, waar koude en ontbering het bestaan

hoogtepunten en diepte geven. Hij is een boomkweker in

hart en nieren, zij een jonge geografe. Ook in de kwekerij

werken ze nu perfect samen. Onder de boomgrens, tussen

de bomen en vooral met aandacht voor de wortels, de vorm

en de groeiomstandigheden.